CSR Forums studentermedhjælper Laurits besøgte mandag UNLEASH Festival som foregik foran Musikhuset i Aarhus. Her en kort reportage fra festivalen.

UNLEASH Festival fandt sted som en del af Aarhus’ år som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det begyndte med at 1000 såkaldte “SDG-talenter” fra hele verden ankom til Danmark for at tage del i forskellige arrangementer, bl.a. et Innovation Lab med Deloitte.

Det hele endte ud i et to-dages arrangement i hjertet af Aarhus søndag-mandag d. 20.-21. august. Her var opstillet 17 flygtningeshelters som hver havde ét af FN’s Verdensmål (Sutainable Devlopment Goals) som tema.

Da jeg besøgte Festivalen var en skoleklasse på besøg, og de så ud til at være meget interesserede i de forskellige aktiviteter. Derudover var der også universitetsstuderende og nogle jakkesæt iblandt. Man kunne blandt andet bygge fremtidens byer i Lego og smage proteinbarer lavet af insekter. Det sidste en overraskende god oplevelse, omend man lige skal vænne sig til tanken.

Jeg hørte et meget inspirerende oplæg af Jakob Christensen, CEO for Evershelter, virksomheden som står bag de flygtningeshelters som var opført på festivalen – og forhåbentlig snart mange flere steder i verden! Han forklarede hvordan de havde designet et shelter, som var langt mere holdbart end de sædvanlige telte, som typisk skal udskiftes årligt. Deres shelters skulle kunne holde i helt op til 15 år, og kan på den måde konkurrere med teltene på pris. Disse shelters er yderst transportable og lette at bygge. Han forklarede desuden den komplicerede politiske situation i fx Tanzania, hvor man måtte passe på ikke at bygge beboelser til flygtninge, som ser for permanente ud. Det provokerer nemlig landets egne fattige, som måske ikke har lige så gode forhold. Evershelter løser dette problem på en bæredygtig måde. Dette blev fulgt op af en kort tale fra ambassadør Hassan Simba Yahya Deputy Permanent Secretary i Tanzania, som understregede den komplicerede situation og nytten af en ny løsning som Evershelter.

Alt i alt var festivalen et spændende indblik i bæredygtighed, som jeg tror mange mennesker havde glæde af.

Skrevet af:

Henrik R. Nielsen efter samtale med Laurits.